90.LET PGD DOLNJI SLAVEČI IN PREVZEM AVTOCISTERNE

4. 5. 2022 Mihaela Ž. (Občinska uprava)
Glasba, koncert, festival, Kultura, Prireditev
PGD Dolnji Slaveči
DOLNJI SLAVEČI, GASILSKI DOM , 9264 Grad
Termini
04.06.2022 (sobota) ob 18:00

Poročilo o dogodku

PRAZNOVANJE 90 LET PGD DOLNJI SLAVEČI IN SLOVESTNI PREVZEM NOVE GASILSKE AVTOCISTERNE

Člani Prostovoljnega gasilskega društva Dolnji Slaveči smo v soboto, 4. junija 2022 pripravili svečanost ob 90. obletnici delovanja društva in hkrati slavnostni prevzem nove avtocisterne.

Ob tem visokem jubileju smo se člani PGD Dolnji Slaveči zbrali že v petek, 3. junija 2002 in se spomnili vseh preminulih članov. V spomin na njih, smo na pokopališču položili venec in prižgali sveče. Nato smo se zbrali v gasilskem domu, kjer je potekala slavnostna seja, na kateri so zaslužnim članom bile podeljena priznanja in odlikovanja.

V soboto, 4. junija je v popoldanskih urah potekala osrednja slovesnost z gasilsko parado. Parade se je udeležilo veliko število gasilcev, iz malo manj kot 20 društev.

Slavnostni del prireditve je potekal v nabito polnem šotoru pred gasilskim domom na Dolnjih Slavečih.

Slovesnost so počastili tudi številni častni gosti, in sicer: županja Občine Grad, ga. Cvetka Ficko, gasilski regijski podpoveljnik za Pomurje, tovariš Andrej Trstenjak, predsednik in poveljnik Gasilske zvez Grad, tovariš Milan Špilak in Klemen Flisar, člana Občinskega sveta, gospod Silvo Šarkanj in Janez Ferko, ter predstavnika Zavarovalnice Triglav, gospod Anton Sobočan in Edvard Gomboc.

Zbrane je uvodoma pozdravil predsednik PGD Dolnji Slaveči, tovariš Andrej Grah, z glasbenimi vložki je dogajanje popestrila gasilska mladina.

Kot je ob gasilskih obletnicah običaj, smo se ozrli v preteklost društva, vse od nastanka, prelomnic v razvoju in pridobitvah v društvu, se spomnili najbolj zaslužnih članov, kar smo strnili in predstavili v kroniki društva.

Da so naši predhodniki delali dobro in pustili dediščino, s katero trenutni člani delajo uspešno in razvojno naravnano, da je Prostovoljno gasilsko društvo Dolnji Slaveči eden od vidnejših stebrov v sistemu zaščite in reševanja v naši občini, je bilo razbrati tudi iz govorov in čestitk gostov.

Pri razvoju in delovanju društva s svojim trudom izstopajo tudi nekateri posamezniki.

Tako smo ob tem svečanem dogodku, nekdanjemu dolgoletnemu poveljniku PGD Dolnji Slaveči tovarišu Knap Jožefu, podelili naziv častni poveljnik PGD Dolnji Slaveči.

Ob tem visokem jubileju je PGD Dolnji Slaveči odlikovala tudi Gasilska zveza Slovenije in sicer z odlikovanjem gasilska plamenica 1. stopnje.

Iz rok županje pa je društvo prejelo Občinsko Priznanje Občine Grad, na katerega smo prav tako ponosni.

Slovesnost pa ni bila namenjena samo praznovanju 90. obletnice delovanja društva, temveč tudi svečanemu prevzemu in blagoslovu nove avtocisterne.

Na naše povabilo, se je odzvalo kar sedem botrov s svojimi soprogami in sicer: Žohar Marjan s soprogo Majdo, Lapoša Vinko s soprogo Slavico, Drago Kranjec s soprogo Manuelo, Čurman Danilo s soprogo Tatjano, Ferko Alojz s soprogo Mirjano, Krpič Miran s soprogo Olgo in Darko Koželj s soprogo Cvetko.

Uvodoma sta predsednik in poveljnik PGD Dolnji Slaveči, namenila nekaj podatkov o novi avtocisterni. Gre za vozilo Scania P360 XT, s 360 konjskimi močmi, pogonom na vsa kolesa in rezervoarjem za 6000 litrov vode. Vodo poriva črpalka Rosenbauer NH25,  z možnostjo delovanja na nizkem in visokem tlaku. V vozilu je nameščena vsa pripadajoča oprema za gašenje; hitro napadalni navijak, cevi, ročniki, posebne cevi in armature za travniške in gozdne požare, oprema za gašenje s peno, oprema za gašenje dimniških požarov, dihalni aparati, reševalne žage, lestve, elektro agregat, potopna črpalka, vodni sesalec ter ostala ročna orodja.  Poleg tega je vozilo opremljeno z vlečnim vitlom moči 8000 kg, napravo za pranje cestišč, ter daljinsko voden svetlobni stolp.

Vrednost vozila z dokupljeno opremo je 237.000 EUR, od tega sofinanciranje Občine Grad 143.000  EUR, razdeljeno na 5 let.

Sofinanciranje Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje 27.000 EUR, požarna taksa 16.000 EUR, prostovoljni prispevki po vaseh občine Grad 10.000 EUR, prostovoljni prispevki vaščanov Dolnjih Slaveč, 11.000 EUR. Ostalo lastna sredstva in sredstva donatorjev.

Da je nabavo avtocisterne bilo možno financirati, in premostiti 5 letno sofinanciranje s strani Občine Grad, je društvo bilo primorano najeti kredit. Kljub temu, da gre za sodobno vozilo, si želimo in upamo, da bi ga čim manj uporabljali ob morebitnih nesrečah. V kolikor pa pride do požara oziroma nesreče, pa je vozilo namenjeno, da po najboljših močeh rešujemo in pomagamo vsem v naši občini in bližnji okolici.

Preden je bilo vozilo svečano predano svojemu namenu, sta duhovnik Marko Magdič in duhovnica evangeličanske cerkvene občine, gospa Simona Prosič Filip, blagoslovila vozilo. Sledil je težko pričakovan trenutek, predaje ključev novega vozila. Ključe je svečano predala županja Občine Grad, gospa Cvetka Ficko, prejel pa jih je častni poveljnik, tovariš Jožef Knap, kateri je le te predal glavnemu strojniku vozila.

Po svečanem delu prireditve so zbrane dolgo v noč zabavale članice ansambla Chicas.

Ob tej priložnosti se posebej zahvaljujemo Občini Grad, za sofinanciranje nabave nove avtocisterne in hkrati generalnemu sponzorju prireditve.

Posebej velika hvala vsem botram in botrom, ki ste nas neizmerno počastili. Hvala tudi gasilkam in gasilcem, ki ste nas v  velikem številu počastili ob tem svečanem dogodku. Prav tako velika hvala občankam in občanom ter donatorjem za prostovoljne prispevke. Še posebej velika hvala vaščankam in vaščanom Dolnji Slaveči, kakor tudi velika hvala vsem ostalim, ki ste kakorkoli pripomogli pri nabavi avtocisterne in izvedbi svečane prireditve.

Stanko Recek